Smaki Pomorza Zachodniego na Jarmarku Jakubowym
W tym roku nie zabraknie wyselekcjonowanych produktów regionalnych i tradycyjnych z Pomorza Zachodniego na Jarmarku Jakubowym. Odznaczające się swoim unikalnym smakiem pierniki, paprykarz, produkty wytworzone z róży, konfitury owocowo-warzywne, a także miody – to wszystko będzie można odnaleźć w specjalnej strefie kulinarnej, czyli tzw. alei smaków. Zaplanowane na dni od 20 do 23 lipca wydarzenie z pewnością przyciągnie wielu miłośników regionalnej kuchni.
Już od czwartku aż do niedzieli, w pobliżu Katedry Świętego Jakuba, zarówno na Placu Katedralnym jak i Placu Orła Białego, odbędą się pokazy przedstawicieli zarówno krajowych jak i zagranicznych wystawców rękodzieła. Wystawcy prezentując swoje produkty zapełnią powietrze aromatami tradycyjnych wyrobów i przetworów. Oprócz różnorodnej biżuterii czy dekoracji z pewnością znajdziecie tam również szeroki wybór wędlin, warzyw oraz kultowych dla Szczecina wyrobów.
W jedenastu charakterystycznych drewnianych domkach, rozmieszczonych wzdłuż alei o nazwie „Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, będzie można skosztować najbardziej reprezentatywnych dla tego regionu produktów. To właśnie tam zaprezentowane zostaną najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty, które z dumą noszą miano „smaków Pomorza Zachodniego”.