Twórcy z ZUT w Szczecinie łączą tradycję z innowacją tworząc wytrawne pączki z paprykarzem

Naukowcy i pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie stworzyli unikalną recepturę wytrawnego pączka nadzianego szczecińskim specjałem – paprykarzem. Nowo powstałe danie to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania.
„Naszym celem było stworzenie czegoś, co łączyłoby w sobie elementy tradycji i innowacji. Stąd pomysł na dodanie do wytrawnego pączka paprykarza, co zaowocowało powstaniem paprypączka.” – podkreślił dr inż. Grzegorz Tokarczyk, profesor ZUT, który jest także kierownikiem Katedry Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej. „Ciasto na nasze pączki różni się od tradycyjnego przede wszystkim stosunkiem soli do cukru. Poza tym, jeśli chodzi o kaloryczność, obie wersje są do siebie bardzo zbliżone.” – dodał.
W odróżnieniu od typowego pączka, paprypączek nie jest pokryty lukrem, lecz prażoną cebulką. Wewnątrz kryje się „Paprykarz uniwersytecki” – specjalny farsz, który również jest tworzony na terenie uczelni. Jego receptura oparta została na tradycyjnej formule „Paprykarza szczecińskiego”.